Maten och miljön
Mat ska vara sund och bra
BRA MAT FÖR MÄNNISKA OCH MILJÖ
Vad vi äter spelar stor roll för hur vi mår. Och hur vår mat och våra livsmedel produceras spelar stor roll för klimatet och miljön. Allt fler väljer mat som både är mer hälsosam och har mindre klimatpåverkan. Det behövs ett hållbart kretslopp där näringen går från jord till bord och sedan tillbaka till jorden. Bioteknik (GMO) kan bidra till bättre skördar och näringsinnehåll.
BEKÄMPA MATFUSKET
Vi måste kunna lita på innehållsdeklarationer och märkningar. Livsmedel ska gå att spåra hela vägen, även på restauranger. Vi vill att EU:s veterinärmyndighet ska utvecklas till ett ”matens och märkningens FBI” som gör täta kontroller av livsmedelssäkerhet och livsmedelsinformation.
MEDVETNA VAL GENOM TYDLIG MÄRKNING
Det ska vara enkelt att göra bra val när vi handlar mat. Marknadsdriven märkning och certifiering av varor är bra. Vi är öppna för att införa en obligatorisk klimatmärkning när det gäller vissa varor som visst kött. Vi ser gärna att allt fler restauranger använder sig av klimatmärkning.
HÖGA MILJÖ- OCH DJURKRAV OCH MINDRE ANTIBIOTIKA
Svensk mat är klimatsmart och produceras med god djuromsorg och miljöhänsyn. Det är en konkurrensfördel som måste värnas. Bra djurskydd leder till att mindre antibiotika används, vilket är viktigt. Bättre djurskydd i resten av Europa är alltså bra för både djuren, konsumenterna och folkhälsan.
KONSUMETERNAS EFTERFRÅGAN
Vissa pekar på att ekologisk odling måste främjas för hälsans, miljöns och klimatets skull. Andra menar att konventionellt jordbruk är effektivare och klimatsmartare för att producera mycket mat vilket behövs för världens befolkning. Vi ser gärna ekologisk mat men vi vill att konsumenterna ska styra efterfrågan, inte politiskt satta mål.
EN LIVSMEDELSSTRATEGI
Liberalerna har drivit på för en svensk livsmedelsstrategi. Strategin finns nu men vi är kritiska till regeringens statliga produktionsmål som slår fast hur mycket av jordbruksmarken som ska vara ekologisk. Det är planekonomi i stället för marknadsekonomi.
MINSKA MATAVFALLET
För att minska utsläppen och rädda klimatet måste vi äta upp mer av det vi producerar och köper istället för att slänga det. Det avfall som trots allt blir måste tas tillvara på bästa sätt, till exempel till biogasproduktion.
HISTORISK MAT OCH MATKULTUR
Maträtter och historiska tillagningstekniker är en viktig del av vårt gemensamma kulturarv. Liberalernas tidigare Europaparlamentariker Marit Paulsen har föreslagit en europeisk kunskapsbank för att bevara gamla recept och historiska tillagningsmetoder.